Actualitat

Nou postgrau en Cultura Religiosa

La Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i la Fundació Vedruna Catalunya Educació presenten el proper dimecres 22 de juny aquest curs que aposta per l’alfabetització en cultura religiosa de mestres i professors

Què vol dir fer Pasqua abans de Rams? Quins elements identifiquen un pantocràtor? Què tenen en comú les diferents religions presents avui al nostre país? Hi ha preguntes que conformen la nostra cultura i que els docents haurien de conèixer. Aquest és el punt de partida del nou postgrau en Cultura Religiosa que ofereixen conjuntament la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Fundació Vedruna Catalunya Educació (FVCE). La proposta busca que tots els claustres educatius tinguin un referent en cultura religiosa. És a dir, un mestre o professor amb coneixements i criteris bàsics per connectar de forma interdisciplinar un àmbit que depassa la classe de Religió Catòlica i la d’altres confessions. (més…)

Vedruna s’estrena a la Ultra Clean Marathon

Dedicaran la cursa de 63 km a favor de la conservació de rius

Aquest dissabte 11 de juny un equip de la Fundació Vedruna de Catalunya, patrocinat per Text, participarà per primera vegada a l’Ultra Clean Marathon (UCM). Són 12 mestres, professors i professores de totes les etapes educatives que s’han apuntat a aquesta marató que uneix ecologia i esport. És la pràctica que es coneix com a plogging, i que combina l’activitat a l’aire lliure i la recollida de residus.

L’UCM, la cursa Sostenible i Solidària amb la Natura, recorre 63 km des de Terrassa, passant per Sant Cugat i el litoral de Barcelona. L’equip ‘Vedruna Catalunya – Text’ farà aquest traçat en el marc de l’itinerari dels ODS, que comparteixen totes les escoles Vedruna de Catalunya. Des de 2019 promouen de forma coordinada els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

“Qualsevol activitat a l’aire lliure és una bona excusa per recollir residus”

Sumant-se a la cursa d’aquest dissabte volen enfortir la consciència i el compromís de la comunitat Vedruna a favor d’un món més digne i més sostenible. En aquesta convocatòria, des de l’entorn més proper. “Fem una crida a famílies, alumnes i personal de les escoles a descobrir que qualsevol activitat a l’aire lliure és una bona excusa per recollir residus”, apunten els participants. Sigui a la ciutat, a la platja, al camp o a la muntanya, demanen gaudir de l’entorn i deixar-lo millor del que l’han trobat.

L’Ultra Clean Marathon dedica el cost de les inscripcions a causes ambientals de Catalunya. Per participar-hi, cada equip ha de realitzar un donatiu mínim de 600 euros i tria amb quina causa ambiental vol col·laborar. En aquest cas, l’Editorial Text patrocina l’equip de Vedruna Catalunya, que destinarà aquest recurs al projecte de conservació de rius de l’Associació Hàbitats. 

Altres projectes de Vedruna a favor dels ODS

Els equips de treball ODS de Vedruna van plantejar aquesta idea fruit de l’experiència prèvia de col·laboració amb Hàbitats en diversos projectes mediambientals. Fa poques setmanes aquesta comunitat educativa es va sumar també a la Let’s Clean Up promoguda a tot Europa. Una acció que va mobilitzar 1.500 alumnes de les escoles Vedruna, que van recollir 300 quilos de residus.

D’acord amb els valors pedagògics i de col·laboració amb l’entorn que promou Vedruna, els educadors es van fixar en l’esportista suec Erik Ahlström, iniciador el 2016 de la pràctica del plogging. El 2020, just abans del confinament de les escoles, Ahlström va visitar Vedruna Palamós per compartir la seva experiència amb alumnes i professors.

Vedruna recull més de 300 quilos de residus a Let’s Clean Up Europe

Han pentinat els marges del riu Cardener, del Llobregat i de diverses rieres, boscos de pinedes, rouredes i barrancs. I han recollit uns 300 quilos de residus. Gairebé 1.500 alumnes de les escoles Vedruna s’han sumat aquest cap de setmana a la iniciativa Let’s Clean Up!, una acció comuna a tot Europa, que s’insereix plenament en l’itinerari ODS de les escoles Vedruna. (més…)

22 de maig. Santa Joaquima de Vedruna

Arriba el 22 de maig i en el santoral d’aquest dia hi figura Santa Joaquima de Vedruna. A les nostres escoles celebrarem el seu nom. Celebrar el nom d’un sant o d’una santa és fer-ne memòria i recordar quins mèrits o quines obres va fer aquella persona per tal que, en la cultura religiosa cristiana, se li hagi donat aquesta categoria de sant o santa. (més…)

Amb la Duna, la religió és una caixa de sorpreses

Els materials de la Duna van tenir molt bona rebuda a la XVI Jornada de mestres i professors de Religió de Catalunya, celebrada a Tarragona, el 30 d’abril. La mestra Judit Esquís, de Vedruna Escorial de Vic, va explicar en un taller les possibilitats que brinda aquesta caixa pedagògica, que inicia la descoberta de la dimensió religiosa a Educació Infantil i que permet donar-hi continuïtat a Primària. (més…)

Obertes les inscripcions a les activitats d’estiu per a joves

Enguany la Pastoral Juvenil Vedruna ofereix de forma coordinada fins a nou activitats per gaudir d’aquest estiu. És una aposta perquè joves de Catalunya i d’arreu de l’Estat facin experiència de servei i connectin amb els altres i amb l’entorn. Ja s’han obert les inscripcions, que restaran obertes fins el 27 de maig per a l’Espluga, la Ruta i el JoVic, i el 15 de juny per a la resta. (més…)

Nova edició de Petjades Vedruna a Hostalric i Arbúcies

El proper dissabte 14 de maig al matí docents de diverses escoles Vedruna participaran d’una nova edició del projecte ‘Petjades Vedruna’. Aquesta vegada faran una ruta a Hostalric i Arbúcies: dues poblacions que van ser testimonis de moments de la vida i l’obra de Joaquima de Vedruna, també en temps de guerra. (més…)

Aprenem millor en espais exteriors? Trobada de famílies Vedruna

“Com hauria de ser l’espai exterior per donar resposta a les necessitats de moviment, de curiositat, d’encontre amb l’altre, d’autonomia, de tranquil·litat i d’aprenentatge?”. És la pregunta que ha formulat la professora Àngels Geis de la Facultat de Psicologia i  Ciències de l’Educació i de l’Esport de Blanquerna – URL a les famílies de les escoles Vedruna. (més…)

Les escoles Vedruna se solidaritzen amb el poble ucraïnes

Des de l’inici de la guerra les escoles Vedruna de Catalunya s’han solidaritzat amb el poble ucraïnès. Han creat i participat d’actes demanant la fi del conflicte i en defensa de la pau i també per donar suport a la recollida d’ajuda humanitària. Unes mobilitzacions que han estat possibles gràcies a les sinergies i la col·laboració amb entitats i associacions del territori. (més…)

El cardenal Tagle agraeix la feina educativa de Vedruna al Raval

Eduard Riudavets, director de l’Escola Àngels de Barcelona va participar en la trobada d’agents de pastoral amb el cardenal filipí.

Vedruna Europa | El cardenal Luis Antonio Tagle va agrair “la missió educativa” que duu a terme l’Escola Vedruna Àngels al Raval i, en particular, la seva “sensibilitat cap a les necessitats” dels infants i adolescents.
(més…)

Conveni amb: