Les escoles Vedruna obren els 200 anys de la Congregació

La presidenta de la Fundació Vedruna Catalunya Educació demana “contribuir a la humanització dels alumnes”

Les 37 escoles de la Fundació Vedruna Catalunya Educació (FVCE) han obert aquest dijous al vespre la commemoració del bicentenari de la congregació de germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. El Paranimf de la Universitat de Vic – UCC ha acollit el primer dels actes que culminaran amb una celebració oberta el 26 de febrer de 2026. Tres cursos que les escoles plantegen com un homenatge a la congregació de germanes Carmelites de la Caritat Vedruna i a Joaquima de Vedruna. 

Dues-centes persones han participat a l’acte, entre les quals l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el bisbe de Vic, Romà Casanova, el rector de la UVic-UCC, Josep-Eladi Baños, la secretària general de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya, Meritxell Ruiz, la provincial de les germanes Vedruna d’Europa, M. Dolors Sitjes, la presidenta del patronat de la FVCE, Montserrat Espinalt, i el director general de la FVCE, Josep Closa, a més dels alcaldes i regidors d’Educació de molts dels municipis amb presència educativa Vedruna, les direccions generals de les 37 escoles Vedruna, membres del patronat de la Fundació i representats del món religiós i d’altres institucions educatives.

La germana Montserrat Espinalt ha demanat a tota la comunitat educativa “contribuir a la humanització dels alumnes” i fer-ho a partir de “projectes que donin resposta a l’erosió de la dignitat i els drets humans, la crisi ambiental, les desigualtats creixents, el populisme polític, l’acceleració tecnològica i digital sense ètica i a la incertesa en el futur del treball i a la recerca de sentit”.

La provincial de les Vedruna d’Europa, M. Dolors Sitjes, ha expressat el desig que els actes de celebració “despertin encara més la curiositat i interès per saber què és ser Vedruna”. I ha descrit Joaquima com “una dona que va saber ensenyar, acompanyar, orientar, guarir i estimar”.

“Us imagineu de què és capaç cadascú de nosaltres quan es compromet?”

Quan encara falten 3 anys per als dos-cents anys de la congregació, les escoles Vedruna de Catalunya han presentat el llibre Viure anys i durar segles. Joaquima de Vedruna, un esbós biogràfic, de la germana Vedruna Mabel Burgell (CCV) i del director de l’escola Vedruna Escorial de Vic, Ramon Rial. Tots dos han conversat amb motiu del llibre justament a l’indret on hi havia l’antic Hospital de la Santa Creu que la fundadora de la congregació visitava sovint. Segons Rial, la coautora “ha posat en el llibre saviesa i senzillesa”. I Burgell ha apuntat, al seu torn, que l’aportació de Rial al llibre ha estat “un treball de recerca molt acurat” que ha servit per “documentar gràficament moltes de les coses que s’expliquen a la biografia”. És a dir, fotografies, mapes, estadístiques, arbres genealògics que aporten “un coixí històric verificable” en què Joaquima es va moure.

Burgell ha descrit Joaquima com “un testimoni molt proper, mare de família, carregada de criatures i de problemes, que neix rica i acaba arruïnada”. I ha plantejat el repte de present, d’“un món amb molts reptes als que no sabem respondre”. “Com és possible que el compromís i la voluntat d’una sola persona per tirar endavant un projecte, arribi tan lluny? Us imagineu de què és capaç cadascú de nosaltres quan es compromet? És un missatge d’esperança”, hi ha afegit.

Quatre cursos per a treballar origen, presència, futur i celebració 

A més de la presentació del llibre, l’acte ha servit per presentar els actes que la Fundació Vedruna Catalunya Educació ha previst per commemorar el bicentenari de la Congregació de les germanes Carmelites de la Caritat Vedruna. Les actrius Raquel Solà i Margarida Tió han explicat com les escoles Vedruna celebraran aquesta efemèride. La data s’escaurà el 2026 i cada any es posarà l’accent en una paraula clau: origen (2023), presència (2024), futur (2025) i celebració (2026).

El primer curs, aquest 2022-2023, el dediquen a l’origen, a anar a les arrels, a partir de la publicació del llibre Viure anys i durar segles. El segon curs serà el moment de subratllar la presència Vedruna al territori; un mapa turístic i d’una exposició itinerant mostraran on són avui les escoles Vedruna i quina contribució han fet al nostre país. El tercer curs servirà per actualitzar el projecte educatiu i mirar cap al futur; es convocarà una jornada de recerca d’història educativa de les escoles Vedruna i els mestres d’aquesta institució es reuniran per afrontar els nous reptes educatius. I finalment, el quart curs, coincidirà amb l’efemèride dels 200 anys i serà el moment de la celebració. Culminarà amb un acte públic el 26 de febrer de 2026 i comptarà amb una cantata, Kim-A, que protagonitzaran alumnes de les escoles Vedruna..

L’acte s’ha obert, justament, amb la interpretació musical d’un fragment de la cantata Kim-A a càrrec de Laura Riambau, Mireia Rial i Laura Marin. I una cronologia en vídeo ha recollit les dates més significatives de la congregació i de la seva tasca educativa. En aquest sentit, el director general de la Fundació, Josep Closa, ha fet un agraïment especial a les germanes Vedruna: “Gràcies per deixar-nos participar activament en el projecte educatiu”. Ha demanat seguir basant la missió compartida “en el respecte i la confiança”. “La clau de la vostra confiança la tenim en el cor”, ha conclòs.

Trobareu més fotografies de la celebració en aquesta carpeta.

Comments are closed.

Conveni amb: