L’estiu jove i solidari de Vedruna: “És una experiència que recomanaria a tothom”

Mobilitzar adolescents i joves a l’estiu perquè es comprometin amb un voluntariat no sempre és fàcil. I menys quan és la primera vegada que emprenen aquesta acció i ho fan sense saber qui seran els seus companys de camí. Però la valoració de les noies i els nois que han participat de l’estiu solidari de Vedruna Catalunya ha superat qualsevol a priori.

La Sílvia és una de les alumnes de Vedruna que ha col·laborat al menjador social Tupí a Vic. “En un voluntariat veiem de primera mà altres realitats a les que no estem acostumats, hi posem cara; t’adones que hi ha molta gent desvalguda i que tenim l’oportunitat d’ajudar-los”, explica.

La Marta també es va apuntar al camp de treball del JoVic: “He creat amistats i conegut molts valors que no era conscient que necessitava pel meu dia a dia”, assegura. Gratuïtat, descoberta, creixement, esperança i comunitat són alguns d’aquests valors que han posat en pràctica ella i la resta de companys entre finals de juny i primers de juliol.

Per la seva banda, l’Íker, que ha col·laborat a la Llar Juvenil, també a la ciutat de Vic, descriu l’experiència com a “molt enriquidora” i diu que li ha permès veure “un altre món, molt similar al nostre, amb molts problemes”. A Catalunya, en el marc del camp de treball JoVic, els joves han realitzat activitats de lleure amb infants del Casal Claret, el menjador social Tupí i amb persones amb discapacitat, a més de descobrir la casa mare, el Manso, i qui va ser Joaquima de Vedruna.

En el camp de treball de l’Espluga de Francolí, que fa vuit anys que funciona, han acompanyat gent gran a la residència i joves amb diversitat intel·lectual a Aprodisca, a Montblanc. “Són records que et fan créixer com a persona i aprendre noves coses”, apunta l’Anna, des del camp de treball que s’ha organitzat en aquesta vila. Explica que li ha sorprès la diversitat d’activitats i la relació que han establert amb els avis de la residència on han col·laborat. Què la va engrescar? “Em motivava poder ajudar les persones i conèixer gent nova de la meva edat i és una experiència que recomanaria a tothom”, hi afegeix.

 Els joves també assenyalen la complicitat i la bona acollida de les persones amb qui han treballat. La iniciativa, amb col·laboració amb la Pastoral Juvenil de Vedruna de tot l’Estat, ha aplegat a Catalunya una colla de joves d’entre 16 i 18 anys. L’experiència els ha permès treballar en equip, reflexionar, fer estones de silenci i pregària, així  com dinàmiques de coneixença i d’autoestima, per posar les pròpies capacitats i talents al servei dels altres.

Equip de Pastoral Vedruna

 

Article publicat al número 24 del Llambregades, el butlletí digital de la pastoral educativa que edita la Fundació Escola Cristiana de Catalunya.

Comments are closed.

Conveni amb: