Neix l’Escola de Vitivinicultura de la Catalunya Central

Gairebé un centenar de persones han assistit dijous 30 a l’acte de presentació de l’Escola de Vitivinicultura de la Catalunya Central (ESVICC). L’esdeveniment s’ha celebrat a la nau gòtica del Convent de Santa Clara de Manresa amb un tast presidit pel reconegut sommelier Ferran Centelles i la periodista i també sommelier Sílvia Culell.

“Les escoles Vedruna de Catalunya sempre hem estat atentes a les necessitats formatives del territori”, ha recordat Manel Salas, responsable de Pedagogia i Innovació de la Fundació Vedruna Catalunya Educació. A la presentació hi han participat també la presidenta de la Fundació, Montserrat Espinalt, i la directora de Vedruna Artés, Montserrat Barrera.

L’ESVICC neix en aquest context i com a iniciativa de l’Escola Vedruna d’Artés, que fa dos anys que ofereix un cicle de grau mig dedicat a olis i vins. A partir del setembre amplien l’oferta amb el grau superior de Vitivinicultura i amb formació continuada a empreses. Ho ha explicat la coordinadora del Cicle Formatiu, Sara Rueda: “Esperem que aquesta nova escola doni un impuls a la formació en oli i vi a la Catalunya Central i més enllà”.

El Celler cooperatiu d’Artés, Artium, amb 115 anys d’història, és l’espai que acull les pràctiques dels estudis en vitivinicultura. La seva responsable, Anna Berenguer, ha demanat vetllar per la continuïtat d’aquestes iniciatives: “Animo a mantenir-les perquè ens ha de portar un bé, el que estem fent és protegir la terra”, ha apuntat.

Més enllà del tast convencional

Els dos experts en comunicació del vi convidats, Ferran Centelles i Sílvia Cullell, són membres de l’equip de la Bullipedia del vi, projecte que lidera la Bulli Foundation. Durant l’acte han convidat els participants a utilitzar els cinc sentits i a pensar més enllà del tast convencional.

Centelles ha explicat alguns dels últims descobriments científics sobre el plaer i les connexions neuroemocionals que provoca el tast. Tot això amb el tast de vins de diferents DO catalanes, començant per Alella, la més petita de Catalunya i acabant al Priorat sense oblidar-se de la DO Pla de Bages, amb un vi creat des de la mateixa escola d’Artés i un cava elaborat a la Cooperativa que acollirà les pràctiques de l’alumnat de la nova escola.

Centelles ha felicitat els impulsors de la iniciativa i els ha animar a treballar per la formació en un entorn de vinya i amb la tradició de la DO Pla de Bages. Un entorn que genera ocupació tant en el sector primari com en la resta, incloent-hi el de serveis, amb grans iniciatives al voltant de l’enoturisme, tal i com ha assenyalat també Eva Farré, secretària tècnica de la D.O Pla de Bages. Micky Palau, enòleg del celler Abadal i col·laborador de l’ESVICC, ha agraït poder convertir la seva passió en professió, destacant la vessant vocacional de la feina d’enòleg.

L’acte també ha donat veu a la resta de professors de la nova escola, com el propietari i expert en oli Sergi Càmara, de l’Obaga de l’Agneta, que ha relacionat les sensacions olfactives i gustatives del seu producte, l’oli, amb els records que ens ajuden a connectar una olor amb un moment especial, fixant-lo en el record. Enric Forcada, alcalde d’Artés, ha situat el municipi com a capital geogràfica del món del vi de la Catalunya Central, justificant així el naixement de l’ESVICC al poble i celebrant l’aportació d’aquesta escola amb la riquesa cultural a la zona.

Docents i alumnes han aportar també el seu granet de sorra en la presentació de l’ESVICC. L’enòleg Llorenç de Ferrer, del celler les Acàcies i professor de l’ESVICC ha parlat de la il·lusió i les ganes que posen els alumnes en les pràctiques que ell ha realitzat sobre la poda del cep, demostrant així com la formació de la nova ESVICC tanca el cercle d’elaboració del vi, des de l’anàlisi sensorial d’una copa de vi, fins al procés d’elaboració que comença amb la verema i acaba amb el most fermentat i embotellat a punt per ser compartit.

L’organització de l’acte també ha agraït i reconegut la participació de tots i cadascun dels diferents agents del territori vinculats al món del vi i de l’oli. Des de la mateixa DO Pla de Bages fins a la implicació de cellers, sommeliers i membres del gremi d’Hostaleria de la comarca.

Comments are closed.

Conveni amb: