Renovem la il·lusió, renovem la mirada

Aquest dilluns comencem el curs escolar 2021-2022 amb il·lusió renovada i compartida per part de tots els qui formem la comunitat educativa Vedruna: alumnes, famílies i mestres. Una il·lusió que hem pogut sentir ja, amb el retorn fa uns dies dels equips directius i dels mestres a les escoles carregats de noves propostes i projectes, i que de ben segur començarem a gaudir encara més amb la benvinguda a tots els nostres alumnes.

Com diu el pedagog Boris Mir:

«Els infants cada any renoven la seva il·lusió en començar un nou curs. Una barreja singular de sentiments, de neguits i de propòsits que retorna puntualment a totes les cases amb criatures. Una oportunitat nova que s’estrena cada setembre amb el retrobament d’amics i companys o amb l’entrada en una nova etapa educativa. Els nostres infants i joves, per la seva pròpia condició, estan en permanent transformació, en un canvi constant que articula cada curs d’una forma alhora previsible i sorprenent després de les vacances».

Som encara en un context pandèmic. Però tant la vacunació, que avança a bon ritme, com el fet d’haver convertit les escoles en espais segurs ens permeten albirar el curs que comença amb una gran esperança. Una mirada d’esperança, una mirada renovada, una mirada amb sentit és just els que proposem de reflexionar durant aquest curs.

Les escoles Vedruna creiem que l’educació de la mirada, l’educació de la manera com ens mirem a nosaltres i com mirem els altres i tot el que ens envolta, és imprescindible per contribuir a la «humanització» dels nostres alumnes. I la «humanització» ha de ser l’objectiu final de l’educació en el sentit més ampli. Tal i com ens diu el papa Francesc i recull el Pacte Educatiu Global, un procés educatiu acaba amb èxit quan els alumnes s’humanitzen. És a dir, quan reconeixen «l’altre» i es posen al servei dels altres. Aquesta manera de mirar amb el cor va inspirar Joaquima de Vedruna a renovar la pròpia mirada sobre ella mateixa i la seva vida. Una mirada que li va permetre veure i reconèixer els altres, especialment els més desprotegits de la seva societat. I, finalment, una mirada que li va fer veure el món amb uns altres ulls i va encendre en ella el desig d’actuar per fer-lo més just i fratern.

Durant aquest curs ens proposem educar la mirada amb el cor dels alumnes cap al seu interior. Un primer pas per trobar dins seu el sentit que els permetrà mirar i reconèixer els altres d’una manera renovada. I, finalment, obrir la mirada cap al món sencer i sentir la necessitat de posar les seves capacitats, actituds i aptituds al servei de la societat en la construcció d’un món millor. Tal i com diu el papa Francesc: «El veritable servei de l’educació és l’educació dirigida al servei».

En aquest començament de curs, doncs, animem tota la comunitat educativa, alumnes, famílies i mestres, a renovar la il·lusió i a renovar la mirada. Del treball compartit, de la confiança i del compromís de cadascun de nosaltres en sortirà la capacitat per fer de la nostra escola Vedruna una bona escola.

Bon inici de curs a tothom!

Comments are closed.

Conveni amb: