És temps d’Advent

La paraula advent prové del llatí i vol dir ‘arribada’. I ens preguntarem: a quina arribada es refereix? Doncs, evidentment, a la del Nadal. La saviesa i la cultura populars han transmès en la nostra tradició la necessitat de «preparar» les celebracions que esdevenen clau en la tradició religiosa d’arrel cristiana. 

L’Advent és un temps d’espera, un temps d’esperança que condueix al Nadal. En la nostra tradició es van crear, a mitjans del segle XIX, els coneguts calendaris d’Advent, que no són res més que una manera de fer una mena de «compte enrere», que comença quatre diumenges abans de Nadal.

Podem parlar de l’Advent de moltes maneres. D’una banda, pot ser senzillament un joc, un divertiment. El calendari d’Advent esdevé, en aquest sentit, un objecte més de consum de la societat del segle XXI. De l’altra, podem convertir l’Advent en un espai de reflexió que faci que la nostra mirada cap a nosaltres mateixos i cap als altres esdevingui diferent. L’Advent es pot convertir, doncs, en una oportunitat per pensar en les nostres actituds i les nostres respostes als reptes que avui tenim plantejats com a col·lectiu.

Des de les escoles Vedruna pensem que l’Advent és una magnífica oportunitat per:

  • Mantenir una tradició popular a través d’expressions plàstiques: podem crear calendaris manuals, virtuals…
  • Obrir un espai cap a la interioritat i dirigir la mirada cap a un mateix: quines són les meves actituds?, quina és la meva manera de ser i d’actuar en el dia a dia?
  • Obrir la mirada al món i adonar-nos que continuem sent persones que necessitem la solidaritat i la justícia per ser capaços de viure en un món més bo i millor. 

Aquest treball diari, amb treball i reflexió, ens conduirà a donar un sentit més ple al Nadal.

Us deixem una proposta de calendari. És un convit personal a convertir el calendari d’Advent en una proposta reflexiva.

Segur que a les nostres escoles serem capaços de donar a l’Advent un sentit ple.

Vedruna Catalunya Educació

Comments are closed.

Conveni amb: