Vedruna Vilafranca, premi Aprenentatge i Servei pel projecte Labdoo

El projecte ‘Per un món més just fem Labdoo’ de l’Escola Vedruna Vilafranca ha guanyat el Premi ‘Cooperació al Desenvolupament’ de la convocatòria 2021 dels Premis Aprenenatge i Servei. El guardó té el suport de l’ONG Educo i s’ha lliurat aquest divendres 17 de desembre, a Alcalá De Henares, en el marc de la XIV Trobada Estatal d’Aprenentatge-Servei 2021.

“Amb la vostra acció poseu solucions a una realitat tan patent en aquest any del Covid com és la bretxa digital”, ha dit Pilar Orenes, directora general d’Educo en la presentació del guardó, que s’ha retransmès online. Des de l’escola, el coordinador del projecte, el professor Ferran Garcia, i els alumnes de Vedruna Vilafranca Maria, Èric, Adriana i Albert han agraït el reconeixement.

El jurat s’ha mostrat “entusiasmat amb el projecte per la seva qualitat educativa i el seu impacte social i comunitari”. ‘Per un món més just fem Labdoo’ és el nom de l’assignatura optativa que l’Escola Vedruna Vilafranca ofereix a l’alumnat de 3r d’ESO. La classe forma part del Servei Comunitari i té una clara vocació d’economia circular: els joves sanegen ordinadors en desús que arribaran a escoles de tot el món on es necessitin.

Ho fan a través de Labdoo, una xarxa social humanitària en què gent d’arreu del món col·labora de forma voluntària per donar, sanejar o transportar aquests ordinadors. El vilafranquí Jordi Ros Giralt va fundar el projecte Labdoo el 2010. Aquell mateix any comença també el projecte a l’escola. I ara fa 3 anys rep l’impuls definitiu quan s’inclou dins del currículum de 3r d’ESO.

El projecte ha aconseguit implicar tota la comunitat educativa. Començant pels alumnes de 3r d’ESO, passant per voluntaris de fora de l’escola, les famílies que aporten aparells en desús, fins als mestres i professors de l’escola que donen veu al projecte a classe.

El projecte ha arribat al cor dels alumnes i aquests se l’han fet seu de seguida. El professor Ferran Garcia ha estat capaç de crear un equip de treball motivat: “Cada alumne en funció de les seves destreses i habilitats té un paper en el procés; se senten útils a l’aula i solidaris amb altres comunitats”, explica.

 

Sobre el premi

L’escola Vedruna Vilafranca va presentar la candidatura als premis Aprenentatge i Servei el curs passat. S’hi han presentat 358 projectes i hi han participat més de 600 centres educatius i entitats socials de tota Espanya. En el procés d’avaluació han participat 77 persones expertes de tot l’Estat.

El premi consisteix en 1.500 euros que es destinaran a engrandir el projecte dins l’escola, un diploma acreditatiu, un roll-up sobre el projecte i un webinar ofert per ESADE – Universitat Ramon Llull sobre com crear una campanya de comunicació per millorar l’impacte del projecte dirigit als alumnes de Labdoo.

Podeu recuperar l’emissió sencera aquí i la seva intervenció a partir del minut 2:05:17:

Comments are closed.

Conveni amb: