El curs ‘Raíces’ forma nous lideratges al servei de la missió Vedruna

La fortalesa interior, la saviesa, la serenitat i l’aplom en moments de dificultat van configurar el caràcter d’una dona que continua sent referent per a les escoles Vedruna. Joaquima va saber respondre a la vocació de servei amb compromís i responsabilitat, i va ser prou hàbil per trobar camins innovadors i flexibles davant dels reptes del seu context històric.

Així ho ha traslladat l’equip de formadors de les fundacions educatives Vedruna de Catalunya i Espanya als 29 participants de la nova edició del curs ‘Raíces’. Es tracta d’una formació conjunta adreçada a perfils amb una funció de lideratge dins de les escoles de la institució. En aquest cas, educadors de tota la península i també dues d’Argentina i Xile han fet experiència en identitat Vedruna durant una setmana, del 19 al 23 de febrer, a la casa mare de la congregació.

Amb aquesta edició s’ha reprès aquesta trobada, que no es convocava d’ençà de la pandèmia. L’equip de formadors, amb Imma Bonada, Núria Mas, Jesús Chozas i Francisco Solano, han aprofundit en l’experiència de la funció directiva com un servei que s’assumeix a favor de la missió. Els participants han compartit el valor de formar part de la xarxa Vedruna, pel seu tarannà familiar, acollidor, així com l’alegria i la confiança que viuen en el si dels diferents equips.

Alhora, han tingut espais d’escolta i diàleg, i han compartit reptes i visió amb testimonis d’altres escoles Vedruna i d’altres generacions i contextos educatius, com Alfred Bros (Bellpuig i Mollerussa), Carmen Rodríguez (Villafranca de los Barros, Extremadura), Teresina Roig (L’Espluga de Francolí i Tarragona) i David de Frutos (Carabanchel, Madrid). En una de les sessions, l’expert en lideratge humanista Xavier Marcet ha defensat que “l’estratègia són les persones”. I ha animat els educadors Vedruna a mantenir sempre la curiositat, l’actitud d’aprenentatge i el pensament propi per ser bons líders.

Les germanes Mabel Burgell, M. Antònia Gilibets i Teresa Llach han facilitat la descoberta de les arrels de la fundadora. Per conèixer millor qui va ser i què va viure Joaquima de Vedruna, han acompanyat els participants a conèixer espais i moments significatius del seu itinerari vital. Des de l’església de la Divina Pastora ─on rep consell del seu director espiritual, el frare caputxí Esteve d’Olot─, passant pel Manso Escorial ─on experimenta diferents sotracs que l’acabaran mobilitzant per iniciar la congregació─, o l’església del Pi de Barcelona ─on va ser batejada, es va casar i on enterraria la seva filla Joaquima. També hi ha ajudat Ramon Rial, de l’equip de formació de Vedruna Catalunya, que els ha presentat com a recurs la recent estrenada Ruta de Joaquima de Vedruna per la ciutat de Vic.

L’experiència de ‘Raíces’ ha validat així el model fundacional de Joaquima per a les escoles Vedruna d’avui. Des de la idoneïtat dels equips, la claredat en els encàrrecs i l’acompanyament, passant per la preocupació pels recursos que han de garantir la missió i el servei educatiu.

Comments are closed.

Conveni amb: