46 llibres recomanats per l’estiu: bones vacances i bones lectures!

Teniu a les mans el tercer butlletí de recomanacions literàries pensat per al conjunt de les 37 escoles Vedruna de Catalunya. Ens havíem marcat aquesta fita i l’hem assolit! Com sabeu, persegueix un doble objectiu: d’una banda, orientar les famílies en la compra de llibres ara que s’acosten les vacances d’estiu; de l’altra, oferir a les escoles una guia de possibles compres per ampliar i renovar els fons de les nostres biblioteques escolars.

📚 Descarregueu aquí el butlletí en PDF

Hi trobareu una selecció de recomanacions organitzades per franges d’edat, des del 0-3 fins a Batxillerat. Veureu que també s’hi ha inclòs un apartat de llibres de coneixements, un de poesia i un per al professorat. Ah, i també hi trobareu la categoria especial #acasallegimenveualta perquè ja sabeu que la lectura en veu alta és una pràctica que fomenta el plaer per la lectura i ens ajuda a enfortir els vincles mentre compartim aventures.

El criteri de selecció es basa essencialment en la qualitat literària dels llibres i en la seva diversitat. Per això s’ha volgut que hi hagués varietat de gèneres, estils, formats i autors… I sobretot, s’ha vetllat perquè no només hi hagués novetats editorials, sinó també llibres de fons, aquells imprescindibles que han de nodrir les nostres biblioteques de casa i de l’escola. Esperem que us sigui una guia útil i que aquest estiu gaudiu d’unes vacances plenes de bona literatura. Bones vacances i bones lectures!

Maria Gajas i Roig
Responsable del programa Biblioteca Escolar i Promoció de la Lectura
Fundació Vedruna Catalunya Educació

 

EDUCACIÓ INFANTIL 0-3

INARAJA, Christian. Tants caps, tants barrets. Aurora Ballester (adpt.). Combel

Quin festival de barrets! En aquest llibre tothom en porta un (o més d’un!) i a sota s’hi amaguen tooooot de coses ben diferents! 

Treure els barrets destapant les solapes per veure què s’hi amaga és un joc ben divertit! El llibre ens proposa que pensem què deu haver-hi a sota. Què deu dur-hi la Laia que vol ser pastissera? O la Bruna que vol ser perruquera? O en Rashid, que vol ser un gran nedador?

Un llibre que ens convida al joc i la conversa. Què volen ser els infants quan siguin grans? Què hi durien ells sota el barret? Descobriu-ho amb aquesta divertida lectura interactiva que ens proposa el Christian Inaraja.

 

STEHR, Frédéric. L’hora de la migdiada. Susana Tornero (trad.) Kalandraka

Els més menuts de l’escola estan fent la migdiada, però en Leo i l’Oli s’han despertat i han decidit muntar una cabana per dormir. De seguida es desperta en Juli i s’afegeix a la construcció. Després passa el mateix amb en Piu-Piu, l’Ari… I així, de mica en mica els ments ocellets cooperen per fer una gran construcció amb els matalassos de la migdiada. En Leo, però, està massa cansat i es queda mig endormiscat…

Una història tendra i divertida on segur que els més menuts s’hi senten identificats.

 

 

PALET, Maria. A casa. Nowordbooks | PALET, Maria. Anem al parc.  Nowordbooks | PALET, Maria. Pilota vermella. Nowordbooks

Al butlletí de Nadal ja vam presentar els llibres de l’editorial Nowordbooks amb Els cicles de la vida. Doncs ara en publiquen tres de nous creats per la Maria Palet: A casa, Anem al parc i Pilota vermella

Tots tres formen part de la col·lecció “moments” i ens proposen un passeig per la quotidianitat dels més petits de casa, històries senzilles i curtes que ens expliquen amb imatges petits moments del dia a dia.

Jugar, banyar-se, sopar, anar al parc quan sortim de l’escola, anar a la platja i jugar amb la pilota… Una col·lecció fantàstica per començar a posar paraules al dia a dia i posar les bases de la lectura d’imatges.

RUEDA, Claudia. eiiiiiii. Oceano Travesía

Llibre joc per passar-ho bé jugant amb les onomatopeies i les expressions facials que les acompanyen. Quina cara posem quan preguntem “eeh?”, o quan diem “oh”? És el mateix dir “uh” que “uuuuuuuuuuh”? 

L’expressió i identificació de les emocions pròpies i les dels adults que acompanyen els més menuts, és un aprenentatge comunicatiu essencial en les edats més primerenques i, amb aquest llibre, Claudia Rueda ens obre la porta a descobrir-les i a fer-ne de noves amb el mirall de la darrera pàgina.

 

EDUCACIÓ INFANTIL 3-6

SNOW, William. Un any al bosc del ratolí. Alice Melvin (il.), Maria Bertran (trad.). Baula

El llibre comença amb un mapa que ens situa en el recorregut que el ratolí farà al llarg de dotze mesos. Per cada mes, tenim una doble pàgina que ens permetrà anar descobrint els petits canvis que es produeixen al bosc amb el pas de les estacions. Pel que fa al text, serà el ratolí en primera persona qui ens narri el viatge amb petits versos rimats, textos que acompanyen molt bé les imatges que anem descobrint a mesura que avancem en el temps. A més, a cada doble pàgina coneixerem un dels amics del ratolí: l’esquirol, el teixó, la musaranya… I podrem espiar dins les seves cases!! Per als més curiosos, serà una delícia descobrir-hi tots els detalls!

La il·lustració a sang, amb dobles pàgines, encunys i solapes és, sens dubte, el punt fort d’aquesta obra de gran format que farà les delícies de tots els qui ens hi aturem una estona. Un llibre per gaudir i anar-hi tornant sempre.

DE DIOS, Olga. Ocell groc. AA.VV (trad.) Baobab

L’Ocell Groc no pot volar. Tots els seus amics, l’Albatros, el Picot, la Cacatua, sí que volen i quan arriba el moment de marxar, emprenen el vol i viatgen ben lluny! Això sí, tots prometen enviar-li una postal quan arribin al seu destí.

El que voldria l’Ocell Groc, però, és poder volar ell també i com que té molta traça per arreglar coses i fer invents, amb el seu amic carter, en Teo, inventen un artefacte que li permet volar i emprendre el seu camí!

I serà viatjant pel món que coneixerà altres ocells que no poden volar com l’estruç o la gallina i amb ells compartirà els seus coneixements per adaptar l’invent volador i que també puguin, com ell, emprendre el vol.

JARVIS, Gràcies. Neus Aymerich Mallorca (trad.) Nubeocho

Un infant repassa totes abans d’anar a dormir, totes les coses per les quals està agraït i els dona les gràcies. Gràcies a la lluna per la nit, a l’arbre per l’ombra, a la banyera per les bombolles… I a moltes coses més que no desvetllaré perquè serà bonic que les descobriu vosaltres.

Les il·lustracions fetes amb una tècnica mixta combinant dibuix i collage són les companyes perfectes per les píndoles tendres i divertides de text que trobem a cada pàgina

Una lectura senzilla i preciosa d’aquelles que acompanya molt bé l’estoneta d’abans d’anar a dormir.

 

DONALDSON, Julia. El Grúfal. Axel Scheffler (il.). Núria Riera (trad.). Brúixola

Si coneixeu el Grúfal, entendreu que havia de sortir en algun butlletí, i si no el coneixeu, quan el llegiu ho entendreu. El Grúfal és ja un clàssic modern dels que no poden faltar a cap biblioteca, ni escolar ni personal. Enguany se celebren els 25 anys de la seva publicació i Brúixola n’està traient diverses edicions especials.

Aquí, però, som fidels a la història sense artificis perquè al Grúfal no li calen ni solapes ni sorollets. 

La història tracta d’un ratolí que va a passejar pel bosc i es va trobant diferents animals que se’l volen menjar. La manera que s’empescarà per dissuadir-los serà dir-los ha quedat amb el grúfal, un animal monstruós que ell mateix s’ha inventat. La sorpresa serà, però que la bèstia acabarà sent real i voldrà menjar-se el ratolí.

Una obra d’elevada qualitat i que també podeu gaudir en versió cinematogràfica.

PRIMÀRIA CICLE INICIAL

COPPO, Mariana. CLARA. Mireia Alegre (trad.). Joventut

Alguna vegada heu llegit un llibre on la història ens l’expliqui… Una bombeta? Doncs si llegiu Clara, podreu respondre que sí a la pregunta! Perquè sí, aquesta és una història narrada en primera persona per la Clara, una bombeta que viu al traster d’una casa fins que un bon dia la posen en un fanalet i la família se l’emporta d’acampada!

Un àlbum divertit i molt ben construït que dona veu a un objecte quotidià amb una veu narrativa diferent i intel·ligent. No us perdeu l’aventura de la Clara perquè anar d’acampada sempre és molt emocionant, i encara ho és més quan has viscut sempre tancada en un traster!

 

 

COPPO, Mariana. El llibre que pot llegir la ment. David Guinart Palomares (trad.) Andana

Prepareu-vos per una lectura diferent, espaterrant, divertida, màgica! Perquè sí, el títol és ben cert: aquest llibre us llegirà la ment!

No es tracta, doncs, d’un llibre convencional, sinó d’un llibre joc. Un conill mag ens convida al seu espectacle i ens fa fixar en un dels personatges del públic (però xxt, no podeu dir en qui us heu fixat!). A partir d’aquí, i en funció del personatge que hàgim triat, anirem saltant per les pàgines seguint les indicacions del mag fins que finalment, a la darrera pàgina, el llibre endevini amb qui ens havíem fixat. Increïble!

Una fantasia de llibre que serà, ben segur, un dels preferits de casa o de la biblioteca escolar!

 

GUILUZ, Teresa. Tinc granotes a la panxa. Eva Sans (il.). Jo llibre

La Núria passa els estius amb els avis i un bon dia, morta de set i calor, demana un got d’aigua al seu avi. L’avi, que ja hi ha donat dos de gots d’aigua, li diu que li sortiran granotes a la panxa si beu tanta aigua! I ja l’hem feta bona perquè a partir d’aquí, la Núria estarà molt preocupada perquè s’imagina que a la panxa li sortiran granotes de debò!

Una història bonica i divertida, ideal per a primers lectors autònoms, que ens parla del poder del llenguatge per fer-nos entendre que, de vegades, no cal prendre’ns-el al peu de la lletra.

 

ROBERT, Nadine. Més enllà del bosc. Gérard Dubois (il.), Clara Jubete Baseiria (trad.). Pípala

El pare conill vols saber què hi ha més enllà del bosc i decideix que ha de construir una torre per poder veure-ho. Per fer-ho, però, necessita moltes pedres i la manera que tindrà d’aconseguir-les és canviar-les pels pans que ell i el seu fill elaboraran. Així és com es forma una cua llarguíssima davant del seu forn: pans a canvi de pedres. I la cosa va rodada fins que arriba un vendaval que destrueix la torre a mig fer i el pare conill i el fill estan tan esgotats de fer pa i construir la torre que ja no poden més. En aquest moment, la comunitat de conills s’arremanga i els ajuda a refer i acabar la torre, i quan la tenen enllestida ho celebren amb una gran festa. És el moment, doncs, de pujar-hi per veure què hi ha més enllà del bosc… I no espereu que us desvetlli la resposta, perquè haureu de llegir-lo vosaltres per descobrir-ho!

 

PRIMÀRIA CICLE MITJÀ

NOGUÉS, Alex. La platja dels inútils. Bea Enríquez (il.). Anna Llisterri (trad.) Akiara

La Sofia, la protagonista d’aquesta història, ens explica en primera persona que quan un dia la mestra li pregunta què vol ser de gran, la seva resposta és: inútil. 

A partir d’aquí i del desgavell familiar que provoca aquesta resposta (sobretot amb el pare de la Sofia), l’Àlex Nogués trava una narració bellíssima sobre què vol dir fer-se gran, quin valor tenen les nostres feines i com és d’important la música, la pintura… I un seguit de coses que els adults sovint considerem inútils.

Una lectura emotiva i molt bonica que interpel·larà tant els lectors petits com els adults que s’hi acostin. I cal fer una menció especial a la cura de l’edició perquè es tracta d’un llibre preciós on cada detall ha estat pensat perquè tot ell sigui un objecte bell i sostenible.

DE LA ROSA, Mar. Misteri a Ploma York. Albert Arrayás (il.) Babulinka

Després del merescudíssim èxit de L’enigma de Vilagallina, l’Albert Arrayás ens regala un nou cas per la Clotilde, la Faustina, la Rufina i la seva agència de detectius Ploma Secreta SL: algú ha robat l’esperada recepta de la pastisseria més famosa de Ploma York!

Un llibre que pàgina a pàgina ens convida a fer de detectius acompanyant aquest trio gallinaci infal·lible. Sereu capaços de resoldre el cas? Obriu molt els ulls i llegiu bé tota la informació, el prestigi de la pastisseria depèn de vosaltres!

 

 

GRAVEL, Elise. L’Olga i l’estranya criatura sense nom. Isabel Obiols (trad.) BlackieBooks

L’Olga té claríssim que serà una zoòloga famosa, una científica increïble… I això passarà quan el món descobreixi l’estranya criatura que acaba de descobrir. Amb aquesta premissa, llegirem el quadren de camp de l’Olga i l’acompanyarem en les seves investigacions per descobrir què és la Meh, l’estranya criatura que protagonitza aquesta història. L’autora és dissenyadora gràfica i això fa que les pàgines d’aquest llibre combinin d’una forma molt atractiva la il·lustració i text amb un treball a dues tintes i una estètica que balla entre el còmic, la infografia, el cartell publicitari i la narrativa.

Una lectura amena i molt divertida, ideal per a ments curioses (quina ment infantil no ho és de curiosa?). I si us agrada, heu de saber que també hi ha publicats el 2n i el 3r volum de les aventures científiques de l’Olga.

PERREAULT, Guillaume. El carter de l’espai (volums 1, 2 i 3). Susana Tornero i Raquel Solà (trad.). Joventut.

Fins ara teníem els dos primers volums de les aventures d’en Bob, el carter més intrèpid de les galàxies, i ara que acaba de publicar-se’n el tercer, ho celebrem i els recomanem molt, tots tres!

A en Bob li encanta la seva feina, és molt rigorós fent-la i es passa el dia amunt i avall de la galàxia repartint cartes i paquets. Fins que un bon dia, a l’oficina de correus en passa alguna i la troca s’embolica… Al segon volum veurem com ha d’afrontar el repte de treballar en equip amb la nova companya en pràctiques; i al darrer volum, en Bob es veurà obligat a enfrontar-se amb endevinalles, forats negres, i un cantautor una mica excèntric…

Uns còmics carregats d’humor, acció i moltes referències que els lectors atents sabran detectar.

PRIMÀRIA CICLE SUPERIOR

KUHLMANN, Torben. La ciutat grisa. Anna Soler Horta (trad.) Joventut

La Sofia i el seu pare acaben d’instal·lar-se a la ciutat i quan la petita mira per la finestra de la seva nova habitació i ho veu tot de color gris, decideix que no es traurà el seu impermeable groc. L’endemà a l’escola, descobrirà que allà tot és també de color gris i, quan faci un dibuix ple de colors, la castigaran perquè aprengui que en aquesta ciutat, tot ha de ser de color gris.

Un relat potent on les il·lustracions juguen un paper fonamental i tenen tant pes com el text. Una història que ens parla del poder del canvi i de la importància de saltar-se les normes quan aquestes no tenen cap sentit.

 

HAIG, Matt. L’Evie i els animals. Emily Gravett (il.). Núria Artigas (trad.) Estrella Polar

L’Evie té deu anys i un do molt especial: pot comunicar-se amb els animals, els entén i ells l’entenen a ella. Aquesta habilitat que pot semblar una passada, però, pot dur-li problemes, i per això el seu pare no li deixa practicar. Ella en un principi li fa cas, però és clar, què faríeu vosaltres si els animals us demanessin ajuda?

Descobrint el seu passat familiar i amb el mestratge de la seva àvia Flora, amb qui comparteix el talent de comunicar-se amb els animals, l’Evie aprendrà que allò que la fa realment especial és la bondat, i que quan fas coses bones, aquestes d’alguna manera et retornen.

 

 

FERDJOUKH, Malika. Quatre germanes: Enid. Mireia Alegre (trad.). Blackie Books

L’Enid és la germana petita de les cinc germanes Verdelaine. Totes viuen juntes a Vil·la Hervé, una gran casa a tocar de l’oceà.

Amb un aire que ens porta inevitablement a Donetes de Mary Louise Alcott, però salvant totes les distàncies, perquè aquí com a l’època actual, tenim la primera entrega d’una història explicada des del punt de vista de cada germana (malgrat que només són 4 volums i la germana gran no “té llibre” propi). En aquest cas ens endinsem en el dia a dia de les germanes posant el focus en la petita Enid tot i que el relat és molt coral i també coneixem l’Hortense, la Bettina, la Geneviève i la Charlie. Cal destacar la naturalitat en què es tracten temes del pas de la infantesa a la vida adulta d’una manera magníficament natural, com ha de ser! Un llibre que et deixa amb ganes de més!

Celebrem que Blackie les hagi recuperat i reeditat amb aquesta edició tan bonica.

MÁRQUEZ, Eduard; LAPERLA, Artur. Integral XXL. VOLUM 3. L’Altra Tribu

En aquest darrer volum coneixerem les dues últimes històries de la nostra superheroïna preferida: la XXL. I sí, quan diem últimes volem dir que ja no n’hi haurà més… Per tant, l’únic que podem fer és gaudir moltíssim aquesta darrera entrega de la nostra estimada Dijous (i rellegir-la sempre que puguem!).

Aquí veurem com s’enfronta a L’asggråliana Venjadora, una supervivent embogida del planeta Asggrål; i a l’Octet Maleït, una banda formada pel Capità Isòbara, el Doctor Kaos i  la banda dels Swoonarie; us sonen dels altres episodis, oi? Prepareu-vos per pujar revolucions perquè en aquestes dues últimes aventures, es nota més que mai com de bé s’ho van passar el tàndem Márquez-Laperla creant la XXL.

 

SECUNDÀRIA PRIMER CICLE

GOBY, Valentine. L’anguila. Marta Marfany (trad.). La Topera

“Una lectura vibrant que celebra la força interior i posa en qüestió la normalitat. Una oda a la vida.”

Amb aquestes paraules sintetitzo, a la solapa del llibre, què és per a mi L’anguila, una novel·la preciosa que ens parla de la força de l’amistat fent-nos repensar el concepte de normalitat, perquè… què vol dir ser normal?

Els protagonistes d’aquesta història, en Halis i la Camille, són tan autèntics que us robaran el cor i quedareu rendits a la senzillesa intel·ligent d’una novel·la que té tots els ingredients per esdevenir una lectura imprescindible.

 

TENA, Marina. Els viatgers de somnis. Xavier Solsona (trad.). La Galera

Cada nit quan tanca els ulls per adormir-se, en Lázaro viatja pels somnis. Un dia, però, les coses es torcen i ell i la colla de viatgers queden atrapats en un somni recurrent on van a parar cada nit. Hi veuen un far i volen arribar-hi, però com més ho intenten més difícil els ho posa l’illa. Cada nit aterren a la mateixa platja i cada matí quan es desperten estan més i més cansats i a més a més és la primera vegada que el que els passa al somni, té conseqüències a la vida real: si es fan una ferida, es desperten amb la ferida. Com s’ho faran per aconseguir arribar al far? Hi arribaran? Qui és el somiador d’aquest malson?

Un punt molt a favor del llibre és que el final no es precipita ni es resol de manera matussera com de vegades passa en aquest tipus de novel·les. Gir final i argument ben travat per concloure la trama!

KELLY, Jacqueline. L’evolució de la Calpurnia Tate. Jordi Vidal i tubau (trad.). La Galera

Som al tombant del segle XX a Texas, a la granja familiar de la família Tate. La Calpurnia té onze anys i és l’única noia d’entre set germans. La societat on li ha tocat viure la condemna a una vida sense aspiracions intel·lectuals ni personals i és clar, això a ella no li agrada gens i lluitarà per canviar el seu destí. Tocar el piano, cosir, ocupar-se de les tasques de la llar… El que la Calpurnia vol és observar la natura, estudiar-la, entendre-la!

Cada capítol comença amb una citació de “L’origen de les espècies” perquè la Calpurnia i el seu avi estudien l’obra de Darwin. Junts s’endinsaran en l’estudi de la natura, descobriran una nova espècie animal i la Calpurnia esbrinarà que entre el seu avi i Darwin hi va haver una relació per correspondència!

 

CASTELLANOS, Pol. L’assassina de Venècia. Estrella Polar

Som a Venècia l’any 1914, concretament a l’illa delle Croce on està a punt de començar la festa de Carnaval que organitza la família Herzog, una de les famílies fundadores de la República de Venècia. La Carla Herzog que està a punt de fer catorze anys hi té una de les seves premonicions: l’arquebisbe serà assassinat al moll. Aquest, però, no serà l’únic assassinat que es produirà, i la Carla ho tindrà molt complicat per demostrar que ella no hi ha tingut res a veure…

Prepareu-vos per viure un thriller apassionant que no us deixarà aixecar de la cadira fins que hàgiu resolt l’entrellat de tot plegat!

 

 

SECUNDÀRIA SEGON CICLE

HERNÁNDEZ CHAMBERS, Daniel. Reis de la muntanya. Martina Garcia Serra (trad.) Edebé

Un grup de 10 joves se’n van a la muntanya amb el seu monitor per aprendre a sobreviure-hi, però sobretot per aprendre a conviure i a compartir. Tots deu són un grup de xavals conflictius que compleixen condemna en un centre de menors. En Ramon, el monitor, pretén que els joves descobreixin el valor de l’amistat i siguin capaços d’establir lligams d’afecte quan recuperin la llibertat després de la condemna.

Quan els joves baixen de la muntanya, tot esperant que els vinguin a buscar, descobreixen, que la humanitat ha estat devastada per un virus mortífer.

A partir d’aquí es desencadena una distopia amb significatives píndoles d’intriga molt ben dosificades que fan avançar la trama cap a un final que us deixarà amb la boca oberta.

LEDESMA, Iván. Fam!  | COTES, Edgar. L’únic amic del foc. Chronos

Amb la col·lecció Gatzara, l’editorial Chronos fa una aposta xulíssima per les novel·les curtes de ciència-ficció en català oferint-nos-en dues a cada volum. 

A Fam! Hi trobem un assassí en sèrie que fa poc més d’un any era un paio normal, una família que s’atura a la benzinera i una cabana al mig del bosc. Ledesma combinen aquests tres elements en una nit on els fa coincidir per casualitat, fent-nos adonar que res no és el que sembla. Ledesma ens regala un relat de terror molt ben travat sense estalviar-nos cap detall macabre en una història marcada pel suspens i uns grans personatges.

A L’únic amic del foc ens endinsem en una space opera on coneixem la Lia, una jove exploradora d’Ifigènia que té el somni de viatjar pet tot l’univers. Aquest somni, però, està a punt d’esvanir-se perquè es veu obligada a casar-se amb el príncep de la lluna d’Urtzu. La Lia acceptarà el seu destí a contracor i acabarà descobrint que no tot és el que sembla i que hi ha secrets que poden fer trontollar la pau i marcar el destí de tot un imperi.

GUIX, Gerard. Un far a la fi del món. Elastic Books

En Max es veu obligat a anar a viure a una illa i deixar enrere tot el seu món. Ell no ho vol perquè té la seva vida muntada, però al pare li han donat el projecte de remodelació del far i la família s’hi trasllada. Un cop a l’illa, descobrirà que és tan petita que a l’escola tots comparteixen la mateixa aula i només tenen un professor, que tothom es coneix i que sembla que ningú no vol que es remodeli el far perquè això atraurà turistes i no en volen veure ni un.

Enmig d’aquest batibull, i enyorant moltíssim la Clàudia amb qui acabava de començar una relació, en Max haurà d’adaptar-se a la nova situació i fer nous amics. I serà integrant-se a la colla dels qui tenen la seva edat que coneixerà l’Àlex i començarà a descobrir què vol dir enamorar-se.

Aquesta és una història d’amor adolescent molt tendra i ben trenada; una història que farà les delícies dels adolescents que la llegeixin perquè s’hi veuran reflectits: dubtes, primeres vegades, whatsapps, la importància del grup… Però també hi trobaran una història d’homofòbia, de racisme i molta por a la diferència i als canvis. I és que “Un far a la fi del món” ens parla sobretot d’això, dels canvis i la por que ens fa afrontar-los.

(mentre s’està elaborant aquest butlletí, Un far a la fi del món guanya el Premi Menjallibres!)

BATXILLERAT

DUTTON, Talia. M de Monstre. Edgar Cotes (trad.) Mai Més Llibres

La Frances, una jove científica, aconsegueix ressuscitar la seva germana morta en un accident al laboratori, però el resultat és del tot inesperat perquè la noia que es desperta a la taula d’operacions no és ben bé la Maura. Aquesta noia, que tria el nom d’M no recorda res de la seva vida anterior, però malgrat tot, la Frances s’obstina en què li tornin els records i totes dues puguin reprendre les seves investigacions científiques.

Però i si l’M no és la Maura? Qui és l’M? El seu cos sí que és un recosit dels membres de la Maura, però ella sap que no l’és pas la Maura…

Amb aquesta novel·la gràfica debut la Talia Dutton ens mostra una reflexió profunda sobre què vol dir viure, sobre què ens fa ser qui som i sobre la pressió de les expectatives alienes, però sobretot, ens parla de l’acceptació i de l’escolta que requereix fer-nos preguntes per entendre qui som i qui volem ser.

EMEZI, Akwaeke. Mascota. Octavi Gil Pujol (trad.). Indòmita

Diuen que a Lucille ja no hi queden monstres, ja fa anys que els àngels els van eliminar tots. La Jam i en Redemption han crescut creient això i res no els fa pensar el contrari fins que l’ésser sinistre del quadre que ha pintat la Bitter, la mare de la Jam, pren vida i surt de la tela. Un ésser amb plomes, banyes recaragolades i urpes esmolades apareix al món de la Jam per dir-li que a casa d’en Redemption hi ha un monstre (i com s’acaba amb un monstre quan ningú creu que encara n’hi hagi?). L’aparició d’aquest ésser, la Mascota, trasbalsarà les vides dels protagonistes fent trontollar els fonaments de la falsa estabilitat que els havia sostingut fins ara.

Akwake Emezi crea un món distòpic carregat d’una versemblança que ens treu l’aire amb una història molt ben travada que ens manté enganxats al funest interrogant: qui és el monstre? I a cops de sentències demolidores avancem per una lectura que enganxa i incòmoda a parts iguals. Enganxa perquè necessitem respostes, i incòmoda perquè els símils simbòlics amb la nostra societat són tan evidents que espanten.

TAMAKI, Jilllian, TAMAKI, Mariko. Roaming. Montse Maneses (trad.). Finestres

Road còmic de tres amigues que fan el viatge dels seus somnis a Nova York. En un moment vital de presa de decisions, construcció identitària i amb tot el món per descobrir, aquesta novel·la gràfica ens mostra de manera fresca una història d’amistat i del pas a la vida adulta.

Més de quatre-centes pàgines a tres tintes que passen d’una volada perquè com a lectors ens afegim al grup d’amigues i passegem amb elles pels indrets més icònics de la ciutat de Nova York alhora que, de manera inevitable, ens hi veiem reflectits de manera nostàlgica (si la llegim amb una certa edat…).

Una lectura que pot tenir un ressò iniciàtic si es llegeix quan compartim l’etapa vital de les protagonistes.

 

POESIA

ESPRESATE, Dani. Finestres. Marta Comín (il.). Abuenpaso

Què hi ha darrere les finestres? En Dani Espresate les obre totes per explicar-nos-ho poèticament d’una manera bellíssima tot fent-nos explorar què hi ha darrere les finestres de cada dia, però també de finestres no massa comuns.

Un poemari excel·lent, riquíssim en aspectes literaris (hi trobarem un cal·ligrama, haikus, poemes dialogats…), amb un llenguatge mesurat i cuidat fins al més mínim detall, i il·lustrat magníficament per la Marta Comín.

Us atreviu a obrir la finestra i mirar què hi ha més enllà? A veure si sou capaços d’endevinar-les totes!

 

MOLIST, Pep. Joan Salvat-Papasseit. Cristian Inaraja (il.). El Cep i la Nansa

En l’any del centenari de la mort del poeta Joan Salvat-Papasseit, El Cep i la Nansa ens regalen una antologia seleccionada per la sensibilitat i expertesa d’en Pep Molist i il·lustrada pel Cristian Inaraja.

El llibre no és només una antologia sinó que es configura com un recorregut biogràfic per la vida de Papasseit amb petits textos que ens expliquen els fets de la seva vida. 

Es tracta, doncs, d’un indispensable per a qualsevol biblioteca, ja que combina a la perfecció els coneixements biogràfics de la figura del poeta, una acurada selecció de poemes i unes bellíssimes il·lustracions que hi fan el contrapunt perfecte.

AZNAR, M.Carmen. El jardí que habites. Raquel Catalina (il.). Albert Balasch (trad.). Akiara

Poemari delicat i íntim que, seguint la metàfora del jardí com l’espai que habitem, segueix la vida d’una dona des del naixement fins a la mort.

Un viatge poètic de gran bellesa tant pel text com per les il·lustracions a doble pàgina. Un viatge que commou i emociona perquè està escrit des d’una veritat que interpel·la inevitablement. Poseu-lo en mans d’adolescents i parleu-ne, la conversa literària està assegurada!

I com tots els llibres d’Akiara, editat seguint els criteris de l’ecoedició i el km 0, fet que cal tenir en compte i valorar profundament.

 

BENEGAS, Mar. Dir un bosc. Ima Garmendia (fot.), Laura Borràs Dalmau (il.), Mònica Caldeiro (trad.) Yekibud

Quan un llibre és tan preciós que costa trobar qualificatius per explicar-lo, el millor és recomanar amb entusiasme que l’aneu a cercar per gaudir-lo; i això és el que passa amb Dir un bosc

Podríem dir que és un llibre de poemes evocadors i meravellosos, però també és un llibre de fotografies increïbles i il·lustracions fantàstiques. És un llibre on tot, absolutament tot, està pensant i ajuda a construir significat com és el cas de la sobrecoberta de paper vegetal que embolcalla el bosc de la coberta convidant-nos a entrar-hi per descobrir-ne la màgia.  Un llibre que és en ell mateix POESIA. Regaleu-vos-el!

 

LLIBRES DE CONEIXEMENTS

NOGUÉS, Alex. Plantes que parlen, animals que canten. Asia Orlando (il.). Flamboyant

Quan l’Àlex Nogués publica un llibre, cal llegir-lo de seguida perquè és, ben segur, un bon llibre. I si creieu que exagero, només cal que llegiu Plantes que parlen, animals que canten i veureu que no m’equivoco 😉

En aquesta ocasió ens ofereix una proposta molt interessant per entendre que hi ha intel·ligència més enllà dels humans, i que cada dia, en milions de racons del món es produeixen actes comunicatius que els humans no som capaços ni d’imaginar: fongs que transmeten nutrients a les plantes a través de les seves arrels, abelles que dansen traçant un mapa invisible cap a les plantes amb més pol·len, arbres que desprenen una olor per atraure les mallerengues depredadores de la plaga d’erugues que l’afecta, etc. I tot això, acompanyat de les bellíssimes il·lustracions de l’Asia Orlando, artista especialitzada en naturalesa.

 

WESTMOQUETTE, Mark. Estels. Guia pràctica de les principals constel·lacions. Alexandre Gombau i Arnau (trad.). Cossetània

Aquesta guia és més que una guia! Es tracta d’un llibre-recurs-joc esplèndid per posar a la maleta aquestes vacances si tenim pensat estirar-nos a mirar estels.

El llibre es presenta com una caixa: a una banda hi trobem el llibre-guia pròpiament dit amb informació sobre les constel·lacions, mites i llegendes; i a l’altra, un joc de targetes, cadascuna amb una constel·lació amb foradets per a jugar a identificar-la al cel o projectar-la a la paret amb una llanterna.

Un llibre amb informació científica, històrica, mitològica, filosòfica… Un imprescindible pels amants de la natura i la volta celeste.

 

CARRILLO, Nereida. Fake Over. Alberto Montt (il.). Flamboyant

En l’era de la desinformació, la irrupció de la IA, les notícies falses i el gran poder de propagar informació que tenen les xarxes, un llibre de coneixements per a joves, que endreci conceptes, clarifiqui, doni eines i estigui fet amb rigor com aquest és del tot imprescindible.

L’autora ens va guiant perquè aprenguem de quina manera ens arriben les mentides, ens dona eines per identificar-les, per detectar els biaixos i, sobretot, per combatre-les. Un llibre que proposa un gran tàndem entre el text planer i les il·lustracions, fent d’aquesta una obra visual molt potent amb un disseny gràfic cuidadíssim.

 

 

BRAMI, Maïa. La terra és amiga meva. Karine Daisay (il.) Amaia Zorriqueta (trd.) Zahorí

Després de l’èxit de El món és casa meva, les autores tornen a convidar-nos a viatjar pel Planeta, aquesta vegada coneixent nens i nenes dels cinc continents que ens explicaran iniciatives i projectes inspiradors per tenir cura del medi ambient i cuidar casa nostra: la Terra. És un viatge fascinant per l’índia, les Bahames, Ghana, Marroc, Espanya, Indonèsia, Barbados, Portugal, Nova Zelanda, Bhutan, Texas (Estats Units), Itàlia, Alemanya, Kazakhstan…

Les il·lustracions són precioses i els textos una delícia que ens obre la porta a un munt de coneixements. Un llibre per anar degustant a poc a poc i per aprendre un munt de coses! Com deia Galeano, “Molta gent petita, en llocs molt petits, pot canviar el món” i aquest podria ser ben bé el subtítol d’aquest llibre, una bona lectura per despertar consciències i fer obrir els ulls de grans i petits.

 

#ACASALLEGIMENVEUALTA

LINDGREN, Astrid. Pippi Calcesllargues. Ingrid Vang Nyman (il.). Antoni Garcia Llorca (trad.). Kókinos

Qui no coneix la Pippi Långstrump? La nena òrfena de mare que viu sola a Vil·la Vilekulla amb un cavall i un tití, el senyor Nilsson? La nena més forta del món que duu dues trenes disparades cap als costats? 

La Pippi forma part del nostre imaginari, sigui perquè la vam llegir de petits o perquè en vam veure la sèrie que n’adaptava les aventures. Avui, però, els nostres infants en tenen el referent? Les històries d’aquesta nena que s’escapa de qualsevol estereotip són excel·lents per ser llegides en veu alta i aplegar tota la família per gaudir d’un dels personatges cabdals de la literatura infantil creat per Astrid Lindgren que ja és tot un clàssic.

 

MAHY, Margaret. El segrest de la bibliotecària. Sir Quentin Blake (il.). Teresa Guilleumes (trad.) El Jardí secret de Viena

Una colla de bandits n’han tramat una de grossa: segrestaran la senyoreta Ernestina Laburnum, la bibliotecària de la ciutat, i en demanaran un gran rescat. Segur que l’Ajuntament paga el que en demanin, perquè és clar… La ciutat no pot quedar-se sense bibliotecària!

El que no saben, però, és que la senyoreta Laburnum és una dona entranyable que es fa estimar per sobre de tot i no serà tan fàcil mantenir-la segrestada com s’imaginaven…

Una història excel·lent per a ser compartida en veu alta; un llibre ple d’humor i d’amor pels llibres.

 

PROFESSORAT

MOLIST, Pep. 72 dies i un vestit. Ina Hristova (il.) A fin de cuentos

Sabeu qui va ser Nellie Bly? La Nelly va fer la volta al món en 72 dies el 1889! I això va ser una gran proesa perquè aleshores, que una dona viatgés sola era del tot inimaginable!

La Nelly era periodista i va decidir seguir les passes del personatge de Jules Verne, Phileas Fogg, proposant-se fer el recorregut en 75 dies, cinc menys que a la novel·la. I no només va aconseguir el repte, sinó que va rebaixar l’objectiu sobrant-li vuit dies!

Pep Molist ens ofereix un àlbum biogràfic magnífic, la història d’una dona que amb la seva empenta va demostrar que una dona podia fer el que es proposés, fins i tot la volta al món. Les il·lustracions d’Ina Hristova fan créixer el llibre i el converteixen en una lectura imprescindible, d’aquelles que obre portes i finestres perquè segur que us portarà a cercar més informació de la Nellie o us farà anar (o tornar) a Jules Verne, o a obrir un mapa mundi… I segur, segur, a parlar de la Nellie i la seva gran proesa.

Estic convençuda que dur-lo a l’aula serà tot un viatge!

MISSÉ, Miquel. Un mapa per a la incertesa. Àlex Martínez (il.). Edicions Bellaterra

L’exploració del gènere a la infància és un viatge. Un viatge en què es desplacen totes les persones que acompanyen aquestes experiències. Un viatge tan delicat com apassionant. Però, sobretot, un viatge per al qual la majoria de les persones no estem preparades.”

Amb aquestes paraules Miquel Missé ens convida a fer un viatge per aprendre a acompanyar aquestes experiències d’exploració del gènere per les quals passen moltes criatures. Un viatge pel qual ens brinda un mapa en forma de llibre bellíssim; un mapa que ens farà de brúixola per no perdre’ns entre la culpa, l’obsessió, la urgència, la por… Una carta de navegació a manera de glossari delicat i rigorós perquè afrontem aquests processos des de la calma, l’escolta i l’estima. I tot amb el contrapunt perfecte d’unes il·lustracions preciosíssimes de l’Àlex Martínez, que fan d’aquest un llibre rodó i molt necessari.

 

DESMURGET, Michel. Feu-los llegir! Imma Estany Morros | Núria Busquet Molist (trad.) Edicions 62

A Feu-los llegir! Més llibres i menys pantalles Michel Desmurget ens parla de com gràcies a la lectura, els joves basteixen tres pilars fonamentals de l’ésser: les habilitats intel·lectuals, emocionals i socials.

El llibre recull tota la informació indispensable sobre la importància de la lectura i ofereix eines perquè educadors i famílies coneguem l’impacte que té en els nostres alumnes i fills l’ús de les pantalles en detriment de la lectura.

Es tracta d’un assaig carregat d’evidències científiques i dades estadístiques que poden arribar a ser aclaparadores, tant per la quantitat com pel que revelen. Un assaig imprescindible per prendre consciència i obrir (si encara es pot més) els ulls davant el moment actual amb els nostres infants i joves.

 

Consulteu aquí les recomanacions literàries per a les escoles Vedruna:

Comments are closed.

Conveni amb: