La cultura religiosa: imprescindible a les aules per entendre la societat

Consens entre els experts i referents convidats de l’àmbit de la cultura, l’educació, la teologia, el patrimoni, el compromís social i la comunicació: “És imprescindible que la cultura religiosa tingui el seu lloc en la societat contemporània”. Amb aquesta visió la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, la Fundació Vedruna Catalunya Educació i Blanquerna – Universitat Ramon Llull han presentat aquest dijous a Barcelona el curs que aposta per l’alfabetització en cultura religiosa de mestres i professors. Enguany, amb la incorporació de Blanquerna – URL passa a ser el primer postgrau en Cultura religiosa interuniversitari. Aquesta edició començarà el gener de 2024.

Aquest dimecres al matí el Palau Mercader de Barcelona ha acollit la presentació de la segona edició del postgrau en Cultura Religiosa. Una formació que va néixer el 2022 amb la col·laboració entre la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC), i la Fundació Vedruna Catalunya Educació (FVCE). Enguany s’hi suma Blanquerna – Universitat Ramon Llull, amb una llarga tradició de 75 anys en la formació de mestres.

A l’acte hi han participat una fila zero d’experts de diversos àmbits, entre els quals, Eloi Aran, cap d’àrea d’identitat i missió de l’Escola Cristiana de Catalunya (FECC), Francesc Torradeflot, membre de l’Associació Unesco per al Diàleg Interreligiós (AUDIR), Quim Cervera, coordinador de la Xarxa interreligiosa per la pau de Justícia i Pau, Maria Coll, periodista i historiadora, codirectora de la revista Valors, Manu Andueza, coordinador de l’àrea Teològica de Cristianisme i Justícia. Tots han coincidit en el caràcter “imprescindible” d’una “formació i coneixement en cultura religiosa”, així com en la necessitat de crear espais de diàleg i trobada per cohesionar i enfortir la societat.

“Som dels que no ens podem imaginar una societat sense cultura religiosa”, ha reforçat la germana Montserrat Espinalt, presidenta de la Fundació Vedruna Catalunya Educació en l’acte de presentació. Des d’aquesta institució aposten per la formació dels educadors de les escoles “amb el desig que siguin persones capaces de comprendre i treballar el fet religiós de manera interdisciplinar”.

El director del Centre d’innovació i formació en educació (CIFE) de la UVic-UCC, Antoni Portell, ha destacat “l’èxit que està tenint la primera edició del postgrau”. I ha celebrat que Blanquerna-URL: “Aquesta aliança a tres bandes no farà més que enriquir i consolidar la nostra aposta per la formació”.

El comissionat per a la Identitat i Missió de Blanquerna-Universitat Ramon Llull, Andreu Ibarz, és també un dels tres coordinadors acadèmics del postgrau, juntament amb Joan Callarisa, de la UVic-UCC, i Ramon Rial, de l’equip de formació de Vedruna . “El fet que passi a ser un postgrau interuniversitari no és una anècdota administrativa, sinó que és coherent amb una extensió territorial, amb la xarxa Vedruna i el component digital del postgrau afavoriran que sigui un punt de trobada”, ha assenyalat Ibarz.

El nou postgrau té suport de la Direcció General d’Afers Religiosos (DGAR). El seu director, Carles Armengol, ha fet al·lusió a la pregunta de fons de la convocatòria: “Jo puc descriure una societat sense cultura religiosa perquè la visc”. Així mateix ha dit que les institucions impulsores del postgrau són “garantia de qualitat i encert en el tractament de la cultura religiosa”.

? Àlbum de fotos aquí

Un referent en cultura religiosa per a cada escola

El curs busca que tots els claustres educatius tinguin un referent en cultura religiosa. És a dir, un mestre o professor amb coneixements i criteris bàsics per connectar de forma interdisciplinar un àmbit que depassa la classe de Religió Catòlica i la d’altres confessions. El curs s’aproparà al fet religiós des de la perspectiva de l’antropologia, la Bíblia, l’art i el patrimoni, la diversitat religiosa i la pedagogia.

Així ho ha explicat Rial, que ha descrit els cinc blocs que integren la formació: des d’una introducció a la sociologia i l’antropologia de les religions en el moment actual; passant per la Bíblia, com a fonament de la cultura catalana; l’art, la música i l’arquitectura religiosa; el diàleg interreligiós en una societat plural; i, finalment, diverses propostes pedagògiques per portar tots aquests elements a l’aula. 

El curs té una durada d’un any, de gener a desembre, amb sessions telemàtiques de dues hores dimarts i dijous al vespre, i 8 sortides l’any de dissabte al matí, a més d’una setmana intensiva i presencial el mes de juliol. La formació inclou la descoberta d’espais culturals de referència religiosa, entre els quals hi ha museus, monestirs i rutes. El plantejament teòric s’alterna amb el pràctic, amb visites i descobertes de la comunitat monàstica de Vallbona de les Monges, passant pel monestir de Ripoll, el Museu Nacional d’Art de Catalunya o el Museu Episcopal de Vic.

En el marc de la presentació s’han recollit els testimonis en vídeo de tres dels alumnes de la primera edició del postgrau:

 

Comments are closed.

Conveni amb: