Vedruna presenta l’itinerari pedagògic en cultura religiosa al primer Congrés Internacional de Llibertat Religiosa

L’escola Vedruna s’ha fet present en el primer Congrés Internacional de Llibertat Religiosa i de Consciència que s’ha celebrat a Barcelona la primera setmana de juny. El professor i director de l’Escorial Vedruna de Vic, Ramon Rial, que és membre de l’equip pedagògic de la Fundació Vedruna Catalunya Educació, ha explicat com es treballa la cultura religiosa a les escoles d’aquesta xarxa educativa. I ho ha fet el divendres dia 3 de juny, en el marc d’un taller sobre Educació i Llibertat Religiosa, moderat per Xavier Memba, en el qual han participat també Josep Gallifa i Eloi Aran.

El pedagog ha exposat que la proposta és fruit de deu anys de reflexió, que va portar a crear tot un itinerari de cultura religiosa. “Si fem una classe de cultura religiosa ha de tenir significat, que ens digui coses, que aprenguem; que ens ajudi a construir-nos a nosaltres com a individus; que serveixi per a la vida de cada dia, i que a classe hi puguem ser tots, sigui quin sigui el nostre origen”. Amb aquestes quatre intencions responen als aprenentatges significatius, al constructivisme, l’ensenyament competencial i, sobretot, al model d’escola inclusiva.

“El país demana alfabetització en cultura religiosa”

“És bo recordar que la religió és una paraula actual i que el fet religiós és intrínsec a la persona humana”, ha dit Rial. I és així com Vedruna concep aquest àmbit de coneixement: “No entenem la cultura religiosa com un complement, sinó com el moll de l’os que hauria de tenir qualsevol persona”. La proposta parteix del convenciment que “parlar de religió ens ha de portar a aprofundir en el diàleg interreligiós”. Això ha portat l’escola Vedruna a debatre sobre quins continguts ajuden a entendre el fet religiós i que cal treballar des dels 3 fins als 18 anys. Materials que ha definit com a “interreligiosos i ecumènics” en un moment en què “el país demana alfabetització en cultura religiosa”. Justament el curs vinent Vedruna oferirà, amb la Universitat de Vic – UCC, un nou postgrau en Cultura Religiosa per a mestres i professors.

Rial ha compartir la taula amb Josep Gallifa, professor de Psicologia i Educació de Blanquerna-URL . Gallifa que ha fet un repàs històric de la formació de mestres al nostre país i ha apuntat la necessitat que la religió no sigui exclosa de l’àmbit públic. En el taller també ha parlat Eloi Aran, cap de l’àrea pastoral i socioeducativa de la Fundació Escola Cristiana, que ha centrat la seva intervenció en la crida del papa Francesc per un Pacte Educatiu Global. En aquest cas, ha defensat que l’escola sigui un espai on treballar l’espiritualitat, la comunitat i la cultura i la solidaritat entre les persones i la cura de la creació.

El Congrés s’ha celebrat per primera vegada i és una iniciativa de la Càtedra de Llibertat Religiosa i de Consciència de la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna – URL i de la Direcció General d’Afers Religiosos.

Comments are closed.

Conveni amb: