Educar també vol dir aprendre a viure junts i posar-se al servei dels altres

Benvolguda comunitat educativa,

Us desitgem a tots que tingueu un bon curs 2023-2024. Un curs que comença amb nous projectes i il·lusions renovades amb el ferm propòsit que a cada escola Vedruna, cada nen i cada nena, cada noi i cada noia, pugui desplegar el bo i millor d’ell mateix. Estem convençuts que com deia Paulo Freire: “L’educació no canvia el món, canvia les persones que canviaran el món” i és per això que el lema educatiu d’aquest curs serà ‘Mirades de servei’

Això vol dir que a les escoles hem de tenir un enfocament humanista potent, que ens porti a reconèixer que l’educació també ha de posar en joc valors de respecte per la vida i per la dignitat humana. Uns valors que són necessaris per viure junts en un món que és i serà cada vegada més complex. Hem d’entendre que educar no només vol dir aprendre millor, sinó també aprendre a viure millor junts.

Per això, hem d’impulsar i posar en el centre de l’escola tots aquells projectes que ens intensifiquin com a humans. Projectes que donin resposta a l’erosió dels drets humans, a la crisi ambiental, a les desigualtats creixents, etc. Hem de moure els currículums, com ens demana la UNESCO, cap a aprenentatges centrats en problemes i cap a projectes que siguin capaços de transcendir els límits disciplinaris per trobar-hi solucions viables i imaginatives.

Les escoles també hem de tenir esperança. En una societat que de vegades acostuma a veure el got mig buit, ens hem de situar decididament al costat dels que creuen que és possible transformar el món a millor. Preguntem-nos què s’emportaran els infants o els joves quan marxaran de l’escola. Del que s’enduguin dependrà en gran mesura la forma que donaran al món. Treballem perquè els alumnes siguin agents de canvi a través de la mirada crítica i del compromís, treballem perquè els alumnes vulguin posar-se al servei dels altres. En definitiva, eduquem-los perquè siguin millors persones per aconseguir també un món millor. Segur que entre tots ho farem possible.

Bon curs a tothom!

Fundació Vedruna Catalunya Educació, setembre de 2023

 

Comments are closed.

Conveni amb: