La psicologia i la salut mental, àmbits de recerca que més interessen als joves

Les escoles Vedruna publiquen en vídeo una síntesi dels 89 millors treballs de recerca d’aquest curs 2022-2023

La majoria d’alumnes de Batxillerat ja encaren la preparació final de les proves per accedir a la universitat. D’altres, el curs vinent optaran per un cicle formatiu. Però, què volen estudiar el dia de demà? Quins àmbits d’estudi els desperten més interès? El treball de recerca que realitzen entre primer i segon de Batxillerat és una bona eina d’orientació. Amb aquest repte la gran majoria han pogut descobrir o confirmar la seva vocació.

Així ho expressen els protagonistes de la nova edició de Recerques. Sota aquest títol la Fundació Vedruna Catalunya Educació ha publicat una síntesi dels millors treballs de recerca de Batxillerat de les seves escoles del curs 2022-2023. Per primera vegada l’edició s’ha fet en format de vídeo breu. Aquesta novetat ajuda a fomentar competències clau per als alumnes, com són l’expressió oral i la comunicació.

El recull és una mostra significativa dels temes d’estudi que interessen els joves. I, en concret, dels qui han despuntat en la seva investigació, que en un 75% són noies. Enguany han investigat sobre la psicologia i la salut mental (12 treballs); la memòria històrica i el pensament polític (9); la publicitat i el neuromàrqueting (7); i la pedagogia i els mètodes d’aprenentatge (7). També destaquen les recerques sobre programació, criptomonedes i realitat virtual, així com els treballs sobre disseny i arquitectura sostenibles, o noves tecnologies aplicades a l’estalvi energètic.

Els equips dels tribunals de les escoles han seleccionat un total de 89 treballs. Cada alumne ha exposat la tesi i les conclusions del seu treball de recerca en dos minuts davant de càmera. Els vídeos estan indexats temàticament i són accessibles en una llista de reproducció al canal de Youtube de les escoles Vedruna de Catalunya. També es poden consultar agrupats per escoles al web de la Fundació.

A Catalunya són nou les escoles Vedruna que ofereixen l’etapa educativa de Batxillerat: Vedruna de Balaguer, Vedruna Gràcia de Barcelona, Vedruna Vall de Terrassa, Vedruna Girona, Vedruna Malgrat, Vedruna Palamós, Vedruna Tarragona, Vedruna Tàrrega i Vedruna Escorial Vic. Des de 2015, la Fundació publica cada any aquesta selecció de treballs de recerca al seu web. Els que corresponen a les vuit promocions anteriors, des de 2015, es poden consultar en format pdf.

La publicació de Recerques permet “reconèixer el treball i la feina feta dels alumnes de les escoles i donar una dimensió pública a la seva primera gran tasca d’investigació”, segons apunten Mario Mercader, Manel Salas i Ramon Rial, de l’equip de Formació de la Fundació Vedruna Catalunya Educació. També consideren que és un reconeixement al treball de formació en la investigació que fan els professors d’aquesta institució, i que “servirà per crear treballs nous i innovadors”.

Comments are closed.

Conveni amb: